7 Mart 2011 Pazartesi

Borsa da hamsi nin faydaları.

Dostlar merhaba.

Biliyorsunuz ki çok uzun yıllardan beri balıkçılığımız can çekişmektedir .
Bizlere okullarda , ülkemizin denizlerle çevrili olduğu ve bu denizlerde balıkçılıkla geçinen milyonlarca insan olduğu söylenirdi .  Hatta ve hatta  balıkçılığın memleketimiz için çok önemli bir ihraç ürünü olabileceği söylenirdi ..

Bu balıkçılık işi ile uğraşan insan topluluğunun büyük bir kısmının Karadeniz bölgesinde yaşadığı ve avcılıkta çok ehil oldukları anlatılırdı .

Biz bunları karadenizli değilde LAZ olarak bilirdik . Bu vatandaşlarımız hafif uzun burunlu , kavgacı , inatçı ve tutucu  ama bu özelliklerinin haricinde çok çalışkan  ve akıllı olarak  bilinirdi .
Babalarımız ne zaman eve balık getirse hep bu balıkların ne zorluklarla avlandıklarını düşünür avlayanlara minnettar kalırdık .

Aradan çok uzun yıllar geçti ve biz hep etrafımızn denizlerle çevrili olduğunu ve balıkçıklığın çok önemli bir ekonomik  geçim kaynağı olduğunu duymaya devam etdik . Ama her nedense günden güne balıkların sayıları azalıp durdu .ve fiyatları ayeş pahası oldu .

Bir gün haberlerde trolcülükle ilgili  şikayetler duyduk ve bunun ne kadar zararlı olduğunu  anlattılar . yıl 1969. bu geçen süre içerisinde trolcülükle büyük bir savaşa girildiği ve trolcülerin köklerinin kurutulacağı ifade edildi .
Fakat bu uzun burunlu vatandaşların kökleri okadar uzun ve sağlammışki bırakın köklerinin kurutulmasını adamlar Akdeniz e kadar gidip köklerini oralarada salıvermişler .

Gel zaman git zaman  hükümetler sürekli atıp tutarken gerekli savaş stratejisi sağlanamadığı için tıolcülük devam etmiş . Bir de buna küçük ve hamile balıkların avlanması eklenince iş tamamıyla sarpa sarmış .
Uzun burunlu  hamsilere pardon vatandaşlara  gebe balıkları yakalamamaalrı konusunda uyarı yapıldığı zaman  çoğu zaman şöyle bir cevap alınmış .
  '' tamam da bunlar neredeyse doğurmak üzere daaa , biz doğurtiruk onlari ''  .

Eskiden boğazda kamışlarımızla  sahilden balık tutardık . Zaten  Boğaz da şeyini sallandırsan balık yakalarsın lafı  biz sahil balıkçıları sayesinde uydurulmuştur .  Eski zamanlarda kamışlarımızı sallandırdığımız  zaman bırakın istavriti iğnelerimiz uskumru balığı ile dolardı . Şimdilerde yakaladığınız PANTALON balığı oluyor . tabii oda şanslıysanız .
Çok yazık çok . ne demişler :  Kaçan balık büyük olur, kaçamayan ızgara.

Türkiye içsu kaynakları ve denizleri yaklaşık 25 milyon hektar yüzey alanı ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Ülke genelinde 200 göl, 206 baraj gölü, 953 gölet, 33 akarsu bulunmaktadır
Ama maalesef halkımız kelle başı 8kg balık yiyebilmektedir .

Şöyle bir hesap yapar isek . 1 kg  da 60 hamsi olsa  60 x 8 kg = 480  hamsi eder . bunu 365 güne bölün  .... ve başlayın gülmeye  . Türk insanı hergün 1.3 adet hamsi balığı yiyebiliyor . buna karşılık  adam başı 2.5 ekmek götürüyor .
Buna karşılık dünya ortalaması 15kg , Avrupa ortalaması  22 kg . yani denizleri olmayan ülkelerde bile insanlar bizde fazla paluk yemektedir. 

Neyseki sonunda kafalar biraz çalışmaya başladı da '' seninki kaç  santim ''  kampanyası çıktı .  şimdi tüm erkek vatandaşlarımız ellerinde mezure  ölçüp duruyorlar . böylece belli santim den küçük olanlar moral bozukluğu içerisinde , uygun boyda olanlar gerçek bir gururla kasılmaktalar..
Gerçi atalarım ızın meşhur bir lafı vardır :: akıl boyda değil baştadır .. ne güzel anlatır bu herşeyi bize !!
Diyeceksinizki bu Hamsi konusunun Borsa ile ne ilgisi var ?  var var hemde çok var ...
Yazımı bir balık kokulu  yarım ekmek arası soğanlı bir atasözü ile bitirmek isterim  .
Battı balık yan gider.
Şimdi anlayabildiniz zannederim ..

sevgiyle kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder