24 Temmuz 2011 Pazar

LOKMA


Tatilimizi  geçirdiğimiz Çeşme’nin geleneksel gıdalarından olan Lokma devirmek üzere  bir gün Ilıca da Hüseyin’e  gidelim dedik . Kalktık bayramlıklarımızı giydik . Çoluk çocuk hazırlandık . Abdest aldık , 2 rekat lokma 1 rekat da Lokmacı Hüseyin için kıldık .

Ve yola çıktık .

Ama tabii yola çıkmadan önce mutad hazırlıkları da ihmal etmedik . Ne de olsa kutsal Lokma Ayini’ne hazırlıklar özel itina gerektirmekte efenim .

O sabah erken kalkdım, gerekli hazırlıkları bitirmek için.

 Otomfilin yağı, suyu , tuzu, biberi kontrol edildi .

Herkesin kalkması beklenirken talimatlar yazıldı .
  1. Herkes kalkar kalkmaz yüzünü yıkayacak, ağzını temiz suyla çalkalayacak . Lokmanın tadını kaçırmasın diye, diş macunu kullanmak yok .
  2. Bütün gece hareketsiz kalmış olan midelerin lokmaları iyi hazmedebilmesi için gerekli olan kasılma hareketlerini yapabilmesini mümkün kılacak kültür fizik hareketleri yapılacak .
  3. Hiç kimse kesinlikle lokma altı filan gibi bahaneler ile midesine tek bir çöp bile indirmeyecek
  4. Abdest alınacak ve bayramlıklar giyilecek .
  5. Dualar eşliğinde arabaya binilecek ve gidene kadar  şarkılar türküler söylenecek .
  6. Hüseyin e varır varmaz herkes , iskemlelerine oturacak ve  çatallar elde beklenecek.
  7. Lokmaların siparişi tarafımdan gerçekleştirilecek olup, tüm diğer talepler de sessizce , masanın lokma düzeni bozulmadan bana iletilecek .
  8. Lokmanın iyice hazmedilmesi ve mide deki o enfes tadın bozulmaması için Lokma Ayininin bitimi müteakip 20 dakika su içilmeyecek .
  9. Lokmaların tadının iyice anlaşılması için ağız şapırdatılması, sadece ve sadece Lokma yenmesi için geçerlidir.
  10. Üstüne şurup dökülen kimseler şurubu bez ile silmeyecek, aksine gayet saygılı bir şekilde şurubun döküldüğü yeri, ziyan olmaması amacıyla,  huşu ile emecek .
  11.  Eğer 2. porsiyonlar götürülecekse, bu 2. Ayin de tüm Lokma severler tarafından aynı anda başlatılacaktır. Münferit yumulmalar kabul edilmeyecektir.
  12.  Lokma Ayin’inin bitimi hitamında  her ihtimal göz önünde bulundurulacak ve  abdesthane hakkı ilk olarak benim olacaktır .  Diğer elemanlar arasında sıkıntı çekenler hemen ön tarafdaki Ilıca Plajı na vasıl olacaktır .
  13. Bu maddelerin uygulanmaması durumunda, ertesi günkü kayfaltıda sadece Acur*  yenecektir (!).

Değerli dostlar, gördüğünüz üzre , Lokma yemek öyle sanıldığı gibi sıradan bir icraat değildir . Bu meretin yenme adabı vardır , bu usullere ve teamüllere uymak hem kendinize  hemide Lokmacı Hüseyin ağbimize saygı açısından gereklidir.

Atalarımız ne demişler :
   “ Her yiğidin lokma yiyişi kendi bacağından asılır . “

* ACUR, Çeşme dolaylarında yetişen, ağda olmamış kıllı bir Hıyar türüdür .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder