29 Mayıs 2012 Salı

Fenerbahçe Cumhuriyetin de reform hareketleri


Hepinizi biliyorsunuzdur , Fenerbahçe  adıyla anılan ve Spor Kulübü olarak faaliyetine başlayan  bu kurum 1907 yılında kurulmuştur .

Kadıköy de hristiyan bir kuruluşda papaz olarak çalışan ve cemaat den topladığı parayla  bir arsa alan Papaz Efendi bu yatırımının karşılığını alacaktır.

1895 yılında ülkemizi ziyaret edip kibarca istila eden ingilizlerden futbolla tanışan Fuat Hüsnü Kayacan , Reşat Danyal ve Mehmet Ali  uzun süre düşünüp buldukları Black Stocking FC  adı ile bir kulüp kurmuşlar . 1899

Black Stocking FC nin türkçesi Siyah Kadın Çorabı  Futbol Kulübü demektir. Bu kulübün üyelerinin en büyük zevki istila kuvetleri askerleri ile kaynaşıp (!)  futbol oynamakmış .

Siyah kadın çorabı ile ilgili bir iki detay vermeyecekmisin ?  " diye sorduğunuzu duyar gibiyim . -" böyle öze4l konulara girmek benim işim değil , sizin hiç değil " . Bu konu, arkadaşların özeli :)))

Bu kulüp daha sonra kapatılmış yerine Kadıköy Futbol Kulübü kurulmuş, ama oda  monarşik ve oligarşik nedenlerden dolayı kapatılmış .

Bu iki kulüpte maçlarını çok sevgili dostları gavur askerlerle , yukarıda bahse konu papaz Efendinin çayırında  oynamışlar .

Papaz Efendi her maç için bizim vatanperverlerden 5 kapik alırmış efendim .

Daha sonra  Ziya Ayetullah ve Necip Beyler güzel bir bahar sabahı  şimdiki Fenevbahçe Kulübünü resmen kurmuşlar . Tabii ilk maç teklifini istilacılara götürmüşler .

Efendim gel zaman git zaman bu kulüp çeşitli başkanlarca yönetilmiş . Bunlardan biri de 1916-1918 yıllarında başkanlık yapmış olan  Nazım Bey dir.  Bu kişi Atatürkçü ve laik bir kulüp olarak tanımlanan bu kulübü 2 sene yönetmiştir.

İşte bu vatanperver olarak tanımlanan Nazım Bey 26.Ağustos.1926 günü bir yanlışlıkla (!)  Atatürk'e suikast timinin içinde yer almış . Yakalanıp yargılandığında Lunapark ta atış poligonuna gittiklerini  zannettiğini söylemiştir.  Daha sonra şakadan  idam edilmiştir ama şaka kaka olmuştur.

İngilizlerle futbol oynayıp, dostluk kurarak bu işi ilerleten  Fenevbahçe kabilesi daha ileriki yıllarda çağ atladığını iddia ederek Cumhuriyet olduklarını iddia etmeye başlamışlardır .

İşte bu FB Cumhuriyeti  ilerleyen  yıllarda Böyük Türkiye de "  laik cumhuriyetin " son kalesi " olmakla övünmüş ve ABD de yaşayan bir zat-ı muhterem tarafından ele geçirilme planlarının kurbanı olduğunu ifade etmişlerdir.

Onbinlerce sempatizanı ve partizanı sokaklarda yürümüşler ve bu Cumhuriyeti kimselerin yıkamayacağını haykırmışlardır.  " Bu kale yıkılmayacaktır."

Mapushane de olan başkanlarının yeni yönetim seçimlerinde kabinesine aldığı bazı yöneticilerin başbakanın şürekasından olduğu iddia edidiği cihetle durumu tekrar özetlemekte fayda görmekteyim .

Cemaat'e HAYIR , AKP ye  EVET sonucu çıkmaktadır.

" Son Kale " yıkılmıştır.

-"Madem bu kaleyi koruyamayacaktınız neden aylarca başımızı şişirdiniz arkadaşlar " deeermişim .

Bir atasözü vardır ;

Alma mazlumun ahını  , son gülen aheste aheste  güler.

Haydi size güle güle .

Atam sen üzülme G.Saraylılar olarak izindeyiz.  Bu KALE yıkılmaz .Çünki kağıtdan değil  senin için çarpan yüreklerden yapılmıştır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder